tirsdag den 19. juli 2016

Noooob - Maria Kjær-Madsen

Kender du det med at få en genial idé, som viser sig at være virkelig dårlig?
Altså virkelig, virkelig dårlig?

Det kender drengene fra Østre Udby. Men det stopper dem ikke. Heller ikke selvom de ender på skadestuen, får stuearrest eller seddel med hjem fra skole, for de har det sjovt. Sgu har de så; Fessor, Sammy, Jakob og Jeppe.

12 nye fortællinger - specielt til drenge.


Jeg havde egentlig tænkt mig at anmelde denne her sammen med min ni-årige datter, for hun plejer at være vild med "drengede" historier. Hvad hun så IKKE er vild med er "drengerøvshistorier". :-)
Allerede efter første kapitel, der handler om Jeppe, rullede hun totalt meget med øjnene og mente at  tåbelige drenge ville hun i hvert fald ikke læse om. Han var jo helt vildt åndssvag, og kunne have været død af sit stunt (min datter kan godt lide betoninger skal lige indskydes ;-)). Og han skulle da lige tænke lidt på sine forældre inden han gjorde noget så dumt at han ligefrem kunne dø af det!
Og så gad hun i hvert fald ikke at få mere af denne her læst op. ;-)

Jeg kunne ikke nænne at fortælle hende - hun tager sin nye rolle som boganmelder meget seriøst - at første kapitel var lig med en drengenovelle, som vandt Kulturstyrelsens Drengelitteraturpris i 2012, så drenge i målgruppen må jo have kunnet lide den. ;-) Men bær over med hende, hun er stadig ny som boganmelder. :-)

NOOOOB er vitterligt en drengerøvsbog. Den handler om de her 4 drenge, som man i gamle dage ville kalde livlige og i dag vel nærmest vil klassificere som enten ADHD børn eller bare utilpassede. 
De prøver grænser af. På alle måder. På alle mulige TÅBELIGE måder, for de får en god idé og spænder så straks ud af den tangent, uanset om det er klogt eller ej.

Jeg synes de er morsomme, i al deres tumpethed er de jo charmerende, og de gør intet af dette for at genere andre. De gør det for at prøve deres egne grænser af, og her er det uanset om vi taler om farlige ting som at gå under isen, afprøve ulovligt fyrværkeri eller springe ud fra høje bygninger, som er i den farlige ende, til at blive dårlig af at æde uanede mængder af hotdogs.

Maria Kjær-Madsen skriver let og flydende og bogen her kan læses af alle! Om det er drengene i målgruppen eller deres forældre, der vil kunne nikke genkendende til noget af det, eller til mødre der ikke er målgruppe forældre (som undertegnede), som bare er lykkelig for ikke at have drenge. ;-)

Personligt bliver jeg lidt træt af at læse "romaner", hvor hvert kapitel er en "ny" historie, men det er en personlig præference. For de flyvske er det en bog der er nem at gå til og fra og igen ... det passer til målgruppen, hvilket jo er det allervigtigste.

I hvert fald har denne bog været god underholdning og min datter nævner jævnligt "idioten, der gik under isen", hver gang samtalen falder på drengerøve, så den har da gjort indtryk. :-)

Tak til forlaget Valeta for anmeldereksemplar.


Forlag: Valeta
Sider: 143
Trykt anmeldereksemplar

Ingen kommentarer:

Send en kommentar