fredag den 13. maj 2016

I skyggen af Sadd 2 - Agnete Friis, Gretelise Holm, Lars Kjædegaard, Steen Langstrup

Vi er tilbage i Byen, ti år senere. Penge kan købe alt og ingen spørger, hvor de kommer fra, så længe der er nok af dem.
Jimmy Sadd er nu en respekteret forretningsmand, der færdes i Byens bedste kredse.
Men der foregår stadig mange lyssky ting i hans skygge. De fleste forstår han at udnytte til eget bedste. Andre kan slå ham ihjel.

Hvor den stærkes ret til at udnytte den svage er lov, er intet farligere end kærlighed.

Mød en død ministerkone i et badekar, en stuepige med ar på sjælen, en karriereskabende sag om mord og ægte kærlighed, hvor man mindst venter det.

Mød en cool Agnete Friis, en engageret Gretelise Holm, en musikalsk Lars Kjædegaard o en kynisk Steen Langstrup.

Alt i en og samme roman.


Som der står ... vi er tilbage i "Byen". En by, der kan være hvilken som helst europæisk storby, men som egentlig alligevel mest minder mig om New York med et europæisk islæt. 
Og det er trøstesløst ... vi møder rengøringskonen, der engang var en feteret skuespillerinde, men som nu lever et trist liv med en søn, der ikke længere taler til hende og som finder den døde ministerkone i badekarret.
Vi møder Baggårdskatten Jack - radiostjerne og genganger fra den første bog - ved et møde med en smuk, upcoming kvindelig musiker.
Den desillusionerede kriminalkommissær der skal efterforske det formodentlige selvmord af ministerkonen og slutteligt ministeren selv, der nu står som enke og må fortælle sin eneste datter om moderens død.

Bogen er - på samme måde som sin forgænger - skrevet af 4 forskellige danske sværvægtsforfattere der hvert kan deres håndværksmæssige kram. Der er ingen slinger i valsen her, de fører os stilsikkert igennem hver deres historie og måske gør de det endda en smule for godt, for de formår virkelig at viderebringe den følelse som bogen er gennemsyret med; trøstesløshed.

Og det er nok mit største ankepunkt mod bogen. Hvor "I skyggen af Sadd 1" havde hele mord-momentet og spændingen som omdrejningspunkt er der ikke så meget spænding og mystik i denne. Jo, der kommer et tvist til sidst, som jeg virkelig ikke havde set komme, men der er som sagt ikke nogen spænding.

Til gengæld er der fantastiske beskrivelser af personernes liv og virkelighed og det er - som sagt - nok det der gør at jeg sidder tilbage med en trist fornemmelse.
Der er sgu ikke meget glæde i rengøring-Fridas liv, Baggårdskatten er en desperat has-been med for meget magt, Kriminalkommissær Sabueso er både ulykkelig og desillusioneret og Ministeren ... er blevet kold i sit lange politikerliv.

Jeg ville egentlig kun have givet bogen her 3 hjerter, men det kan jeg ikke få mig selv til. Bogen er alt for godt skrevet, og der er mange gode og maleriske vendinger i den, som fx: 

Halvdelen af menneskerne i denne by smider deres overflod ud, og den anden halvdel samler den op," mumlede Frida ...

eller

De fattige sad derude på de offentlige parkbænke og drak og junkede sig ihjel.
De rige sad på guldbænken i kongesuiten og gjorde akkurat det samme.

eller

Sabueso sukkede. At arbejde sammen med Nera og Johnson var nogenlunde lige så let og fornøjeligt som at lære rabiesbefængte aber at spille blokfløjte.

Der er masser af små guldkorn i bogen, og som sagt er skrivestilene gennemført som man kan forvente sig af disse forfattere, men den fangede mig aldrig. Den gjorde mig bare lidt ... trist og trøstesløs.

Til gengæld må jeg huske at rose forlaget for igen at lave en bog hvor der er lækker layout i. Man kan selvfølgelig stille spørgsmålstegn ved om det gør noget ved læseoplevelsen, men lækkert er det. :-)

Tak til Forlaget 2FeetEntertainment for anmeldereksemplar.

Forlaget 2FeetEntertainment
Sider: 185
Trykt anmeldereksemplar

Ingen kommentarer:

Send en kommentar