lørdag den 13. august 2016

Den sorte tåge - Fred Hoyle

En ganske udramatisk fortælling om en apokalyptisk hændelse udløst af en intelligent ujordisk eksistens.

Det er sørme ikke tit man ser det. Her har man drama på alle tangenterne, men skildret på helt udramatisk vis. :-)

Bogen handler om at nogle astronomer opdager et mærkeligt fremmedlegeme på stjernehimlen. 
Til at starte med er astronomerne jo både begejstrede og mystificerede, indtil at deres målinger viser at fremmedlegemet - som viser sig at være en massiv tåge - har retning direkte mod jorden. 
Alle deres beregninger viser at dette vil have en temmelig ødelæggende effekt på jordens klima, og at det vil komme til at betyde døden for millioner af mennesker og udryddelse af utallige dyr og planter.
Da de informerer deres respektive regeringer, men de reagerer alle ens; total hemmelighedsholdelse overfor deres borgere.
En anerkendt engelsk videnskabsmand, Kingsley, har dog forudset hvordan politikerne vil reagere og formår derfor hurtigt at få dannet en forskningsstation, han har også været så forudseende at kræve både bulldozere og et stort levnedsmiddelforråd, hvilket gør at han og hans kollegaer nemt vil kunne stå imod den forestående apokalypse.

Jeg vil ikke sige at denne bog er spændende i moderne forstand. Ikke som vi er vant til det i dag, men da denne bog kom frem i 80'erne har den nok vakt væsentligt mere opmærksomhed.
Den er også meget videnskabelig i sin opbygning. Der er mange, lange passager om de videnskabelige aspekter ved tågen og der er endda matematiske udregninger omkring dens hastighed, og betydning for sammenstødet med jordens atmosfære.

Og alligevel kunne jeg egentlig godt lide den. I al sin stilfærdighed er den skræmmende ved de tanker der opstår i dens kølvand. Måden de forskellige regeringer reagerer på for at beskytte deres befolkninger og tanken om de menneskelige tragedier der opstod, men som bogen slet ikke berører. Det er nok nærmere ens egne tanker end selve bogen der gør den spændende.

Jeg kan også læse mig til at DEN SORTE TÅGE er en af supergeniet Richard Dawkings yndlingsbøger, men det skyldes nok også at han forstod alle udregningerne og de videnskabelige og filosofiske diskussioner, hvor vi andre dødelige bare måtte læse og LADE som om vi forstår det. ;-)

Jeg vil give bogen 3 hjerter fordi den på den ene side var interessant, men ikke rev mig med ned fra stolen. 


Forlag: Vintens Forlag
Sider: 271
Lånt trykt eksemplar

Bagsidetekst:
En eventyrlig spændende science fiction roman på højt plan. Den har rod i de bedste klassiske Jules Verne-traditioner, men er med sin forfatters enestående indsigt i rumforskning og astronomi baseret på de nyeste erfaringer om den uendelige verden uden for vor klode.
Det begynder med, at en astronom på det berømte Mount Palomar-observatorium - verdens største - konstaterer, at en tåge nærmer sig på jorden fra himmelrummet. Den vokser og vokser, og det går op for astronomiens førstemænd, at en katastrofe er forestående.
Regeringerne opskræmmes, men videnskabsmændene tager affære. I England tager professor Kingsley iniativet til at imødegå truslen på helt utraditionel vis. Han behandler tågedannelsen som et tænkende væsen, opnår kontakt med den og konstaterer, at der uden for at være sfærer findes eksistenser af enorm viden og handledygtighed, lysår foran hvad man på jorden kan forestille sig.
Det ville være synd at røbe mere af handlingens forbløffende udvikling, men det kan fastslås, at med DEN SORTE TÅGE har science fiction litteraturen sat sin mest fantastiske blomst.



1 kommentar:

  1. Jeg sidder med et eksemplar af bogen fra 1958, så den er langt ældre end 80erne, hvor den sikkert er blevet genudgivet. Jeg ved ikke hvor meget opsigt den forårsagede i 1958, men jeg har hørt den omtalt dengang. Forfatteren Fred Hoyle var også en af mændene bag den opsigtsvækkende Steady State model for universet, jeg ville nok give den et hjerte mere. Venlig hilsen Poul Petersen

    SvarSlet