onsdag den 17. august 2016

Bogblogger vs Forfatter

Jeg har egentlig længe tænkt over at jeg ville lave et blogindlæg om det at være BÅDE bogblogger og forfatter.

Nogle har ymtet at det kan man ikke. Man kan ikke være både forfatter og samtidig anmelde bøger, at det ikke er professionelt samt at det kan skævvride anmeldelser af mine egne bøger, når jeg også færdes i bogbloggerverdenen.

Og det kan der måske godt være noget om. Jeg kan i hvert fald godt forstå at nogen tænker tanken.

Jeg har altid elsket bøger. Jeg læste længe før jeg blev forfatter, og vil - hvis jeg dør af alderdom - nok også læse efter jeg selv er holdt op med at skrive.

Jeg har altid registreret de bøger jeg har læst, i gamle dage bare på lister eller databaser for mig selv, men efter at det blev normalt at blogge, faldt det mig naturligt at gøre det her i stedet.
(Det irriterer mig stadig væk at de lister fra min barn/ungdom er blevet væk). 

I starten var det bare de bøger jeg selv læste. Uanset om det var danske eller udenlandske forfattere. Men på et tidspunkt fik især selvudgiverne øje på min blog, og tilbød mig bøger til anmeldelse.
Det syntes jeg var lidt sjovt, og jeg følte mig ærligt talt også lidt smigret. Min blog er intet ved siden af nogle af de andres, jeg får ikke lavet smukke billeder og giver sjældent så fyldestgørende anmeldelser som andre, men jeg siger altid min ærlige mening.

Jeg har ALDRIG bedt om en bog til anmeldelse. Aldrig.

Og det er nok det jeg lidt hænger min hat på. Hvis folk beder mig om en anmeldelse, så har de forhåbentlig også set linket ude i siden, hvor der står et link til forfatterbloggen.
Så går folk ind til det med åbne øjne.
Desuden ...at jeg er forfatter gør vel ikke mig til en større litteraturkritiker end andre der har en årelang uddannelse?

Desuden er jeg ikke selv en finlitterær forfatter. Det bliver jeg aldrig. Jeg elsker historierne for historiernes skyld. Ikke for sprogets. :-) Det skal helst slet ikke være der, eller i hvert fald skal man ikke lægge mærke til det i mine øjne, men det er et sidespring. :-)

Hvor jeg så nok er en anelse inhabil er, at jeg nok er for blød. Uanset hvor dårlig en bog er, så ved jeg på egen krop hvor fandens hårdt det kan være at skrive skidtet. Selv når det er skidt. Jeg er også mangeårig betalæser, hvor jeg er vant til at pakke det dårlige ind med godt. Også kaldet sandwich-metoden. ;-)

Og derfor er det nok også en blid opstart at sende en dårlig bog af en debutant ud til mig. ;-) Jeg bider ikke så hårdt som andre, men jeg bider stadig.

Omvendt ... når jeg så selv får en bog på gaden, og den kommer ud i bogbloggerland, hvad så?
Gør det, at jeg har kommenteret på deres blogs eller at vi har pludret om de fælles bøger vi måtte have slugt på Goodreads, at jeg får ekstra gode anmeldelser?

Jeg tror det ikke. Hånden på hjertet, så kan jeg ærligt talt ikke forestille mig det. 
Som jeg kender bogbloggerne er de et folkefærd med passion for bøger - lige som jeg selv - og de har integritet.
Måske lider de af samme sygdom som jeg selv lige har beskrevet ovenfor - måske pakker de de dårlige ting ind, men derfor er de stadig ærlige. Eller sådan oplever jeg det i hvert fald.

Under alle omstændigheder har jeg på fornemmelsen at de sætter en ære i det de gør, og det gør jeg også. Uanset om jeg er forfatter eller "en læser med en blog". :-)

Hvis jeg skal identificere mig med noget, så er jeg jo nok først og fremmest forfatter. Det ville jeg ikke kunne leve foruden. Jeg kunne godt leve uden at være bogblogger, men jeg kunne ikke leve uden at læse.
Og så længe at jeg er bevidst om at jeg i visse tilfælde har 2 kasketter på, så håber jeg kan færdes i begge verdener.

God læselyst til jer alle sammen derude, uanset hvad I er. :-)4 kommentarer:

 1. Spændende emne! Det har sat nogle tanker igang - og også fået mig til at måtte tage stilling til mine egne holdninger. :)

  SvarSlet
 2. Hej Caroline.
  Dejligt at det har fået dig til at tænke. Det er nok bestået af mit eget ønske af at få det bedste af alle verdener, men det kan vel også lade sig gøre, hvis man ellers er bevidst om at man færdes i to lejre. :-)

  SvarSlet
 3. Jeg synes du har helt ret. Selvfølgelig må du have begge 'kasketter'! Så længe tingene ikke bliver mikset sammen, og det har dog aldrig oplevet herinde på denne blog, eller din anden. Det er to forskellige verdener du færdes i, og hvor mange andre mennesker gør egentlig ikke det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sidsel. Tak for din kommentar og tak for opbakningen. :-)
   Jo, jeg tror også der er mange der færdes i flere verdener, og vel også i verdener der ligger meget tæt op ad hinanden, så jeg håber det går.

   Slet