søndag den 28. februar 2016

Joyland - Stephen King

Joyland er klassisk King. Der er gys og spænding, og samtidig er det en vidunderlig velfortalt roman om at blive voksen.
Devin Jones ser tilbage på den periode, hvor han som 21-årig arbejdede i forlystelsesparken Joyland. 
Han havde været en usikker og ensom ung mand med et knust hjerte, som havde fået job i et middelmådigt tivoli med en hjemsøgt forlystelse. Et uopklaret mord var nemlig engang blevet begået i selvsamme tivoli.
I Kings hånd er det en nervepirrende cocktail. 
Ordene på facaden af Spøgelsesuset i Joyland kunne også stå på forsiden af denne bog: "Kom indenfor hvis du tør."

Man træder indenfor med bævende knæ, og man træder ud med nedbidte negle. Men også varm om hjertet og rørt. Kings univers er på én gang uforudsigeligt og genkendeligt - og gennemsyret af spænding.Åh, jeg bliver så træt når jeg lige læser bagsideteksten af bogen. Hvorfor er det så vigtigt for salgsfolk at sælge King på gys/horror, når det her slet ikke er en sådan en bog. Hvorfor er det så vigtigt at fastlåse ham i den kasse, når der er så mange læsere, der går glip af hans bøger, fordi de vil undgå horroren?

Ja, der er et mord i den her, og ja, der er et spøgelse og en synsk dreng. Det er det, der er Kingsk. Fordi han ikke lader sig begrænse af realistiske rammer, men ofte har paralleluniverser (såsom ånder og spøgelser) med i sine bøger.
Men det her er IKKE en gyser, dårligt nok en thriller. Hvis det er noget, så er det vel nærmest en krimi. Og det er det faktisk ikke engang, for det er ikke det, der det vigtige i denne roman.

Det her er en "coming-off-age-roman". En bog om en ældre mand, der fortæller om sin sommer dengang han var 21 og hvor han blev virkelig voksen. Hvor han overlevede sit første virkelig knuste hjerte, og hvor han mødte en synsk dreng, der skulle komme til at betyde så meget for ham.

Den er måske lidt langtrukken på sine steder, eller også skyldes det oplæseren, der havde det med at lave lidt rigeligt lange kunstpauser. Men det gjorde ikke noget. Jeg elsker at være i Kings universer, for selv dagligdags ting er så godt beskrevet at det føles "fyldigt".

Lad være med at læse den hvis du forventer King-gys, men læs den vil du vil betages af nye venskaber, mordgåder og det at blive voksen.


Forlag: Hr. Ferdinand
Sider: 301
Dansk lydbog - 9 timer og 28 minutter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar