mandag den 29. september 2014

Legionæren VII - Umulige odds - Jens Jørgen Hansen

Marcus og hans mænd er blevet gemt af vejen i en lille afsondret kystby i Spanien. Her slår de sig på saltsydning og handel.
Stump er flygtet sydpå og har fundet sig et hjem i bjergene, men indhentes af sin fortid og tvinges til at arbejde for Galan, som driver en gladiatorskole.
I nord hos Maria og Ulf bliver der lagt op til ufred; røverkongen Bart, der i sin tid bortførte Maria, er gået i tjeneste hos den onde kong Gizur, der ønsker at underlægge sig landet.

En årelang ventetid for Marcus og legionærerne afbrydes brat, da Plinius, en magtsyg senator, beslutter sig for at erobre sølvminerne i det nordlige Spanien og udråber sig selv som Kejser.
Sixtus og Legatus Legionis sender Marcus og hans tyve mænd i kamp mod Plinius' legion for at vinde tid til at redde minerne, men kan 20 mand overhovedet bremse over 5.000 legionærer på vej i krig?

YYYYYY

Dette er den 7. bog i serien og legionæren Marcus, og her følger man ham, hvor han og hans mænd - som et led i en studehandel - er blevet sendt i skammekrogen, her i form af en lille, øde udpost i det vestlige Spanien.
Driftig som Marcus og hans mænd er, får de dog snart vendt situationen til noget positivt, indtil de bliver forviklet i et politisk magtspil, hvor de skal kæmpe mod ulige odds.

Igen er dette en bog, der ligefremt og let læseligt beskriver legionærernes liv og færden. Deres kampe, deres sejre og også deres nederlag.
Det er godt beskrevet uden særligt mange dikkedarer, og der svælges ikke i hverken blod eller følelser.

Som jeg har sagt før er det en god serie til drengelæserne, der gerne vil have noget action uden for mange omsvøb.


Forlag: Mellemgaard
ISBN: 978-87-93204-652
Sider: 166
Anmeldereksemplar

fredag den 26. september 2014

Legionæren VI - Caledonia - Jens Jørgen Hansen

Legatus Legionis forfremmer Marcus til centurion, men forfremmelsen er ikke gratis. Han sendes nord for den store mur med sit centurie for at støtte Claccus og hans hærenhed i en redningsaktion. En romersk udpost oppe i Caledonien er ved at gå tabt, og flest muligt af mandskabet skal hentes hjem i live.

De caledoniske krigere, understøttet af Iarlugh og en gruppe irske lejesvende lurer overalt, og turen bliver lang og blodig, samtidig med at det onde blod mellem Claccus og Marcus blusser op.
Marcus og hans centurie bliver efterladt for at kæmpe en umulig kamp mod de caledoniske horder blot for at vinde tid - tid til at mødes med såvel Troldmanden som Iarlugh på kamppladsen, hvor det endelige slag de tre imellem skal stå. Ikke alle tre kan forlade den i live.
YYYYYY

Jeg har tidligere læst nogle af Jens Jørgen Hansens bøger i serien om legionæren Marcus, og de er ganske gode.

De første bøger blev sendt til mig som anmeldereksemplarer og siden her nr. 6 og 7 bare dukket op på min adresse uden forudgående aftale, så det har taget mig noget tid at læse dem.
Men selv om jeg ikke har læst nr. 4 og 5. og det er lang tid siden at jeg har læst 3'eren, så kan man nemt springe ind i historien.

Der er læst fint korrektur på bogen, der er ingen graverende eller meningsforstyrrende fejl, og sproget glider nemt uden videre dikkedarer. Det vidner for mig om en dygtig forfatter, da - og her bliver jeg nok upopulær hos nogen - den er udgivet på Mellemgaard, der desværre af og til har det med at sende værker på gaden, der godt kunne have tålt noget mere redigering. Det støder jeg slet ikke på i denne bog, så den ros skal helt klart tilfalde forfatteren.

Det er bøger som henvender sig især til de unge drenge læsere, som vil kunne få stor glæde af bøgerne, der er historisk godt funderede, men ikke tungt beskrivende, hvilket man nemt kan forfalde til som forfatter.
De voldsomme kampscener er detaljerede, men der svælges ikke i afhuggede lemmer eller blod i massevis. De er beskrevet nøgternt men også med følelser, så det fungerer rigtig godt.

Jeg kan stadig anbefale Legionær-serien til alle historisk interesserede, men også til unge drenge, der kan lide actionbøger.

Forlag: Mellemgaard
ISBN: 978-87-93076-57-0
Sider: 173
Anmeldereksemplar


mandag den 22. september 2014

Det ægte folk - Marlo Morgan

Det Ægte Folk - Budskabet til Mutanterne - Sidste udkald fra en ældgammel kultur.

Uden varsel bliver en midaldrende amerikansk kvinde taget med på en fire måneder lang vandring gennem det indre Australiens brændende varme ørken. Overrumplet, barfodet, forbrændt og presset til sin udholdenheds yderste grænser oplever hun eaboriginalstammes hjerte og sjæl og lærer som dem at leve i pagt og harmoni med landet, dyret og planterne.
Hun lever som de lever, spiser som de spiser, lærer om deres helbredelsesmetoder og får en unik indsigt i deres åndeverden og årtusind gamle visdom.
Rejsen betyder en personlig forvandling for Marlo Morgan. Hun får øjnene op for de materialistiske goders forgængelighed og begynder at forstå aboriginalstammens tvingende budskab: at alle levende væsner - mennesker, dyr, planter - er del af den samme universelle helhed. Erkender vi det, er det endnu ikke for sent at reddeverden og finde mening i vores liv.
I "Det ægte folk" giver Marlo Morgan budskabet videre til os, til mutanterne.

YYYYYY

Denne bog fik jeg stukket i hånden af min kære moster, da jeg for nylig var til hendes fødselsdag. "Den vil du kunne lide," sagde hun og uden at vide hvad jeg begav mig ud i, tog jeg den med hjem.

Og hun har ret. Det her er en bog man kommer til at have hængende længe på sin indre nethinde.

Jeg har læst flere anmeldelser af bogen på nettet, og der er meget forskellige meninger om den. Enten elsker man den eller også hader man den, og de to lejre er vist delt op i dem der tror på at Marlo Morgan virkelig foretog den rejse eller ej.

Det har selvfølgelig betydning for bogen. Hvis den Marlo Morgan der fremstilles i bogen virkelig har arbejdet for sundhedssektoren og kun tilfældigt blev udvalgt til den "walk-about" hun kom ud i, forklarer det også bogens til tider ubehjælpsomme sprog, uregelmæssige og rodede tidsspring og manglende spændingsopbygning. Hvilket igen er de største af anmeldernes ankepunkter.

Men i og for sig er det ligegyldigt om det er en fiktiv eller en virkelig Marlo Morgan, der har foretaget den rejse. Det er budskabet i bogen, der er det essentielle. Om hvordan naturfolk tager vare på deres omgivelser i modsætning til den civiliserede verden, der driver rovdrift på jordens ressourcer. Om hvordan vi hænger os i materialistiske ting, når det dybest set er ligegyldigt, så længe vi er sammen med familie og ligesindede. Og vores selvpåførte stress for at skaffe os "ting", der gør det nemmere eller bedre for os.

"Verdens fremtid ville måske være i bedre hænder, hvis vi opgav vores søgen efter noget nyt og i stedet koncentrerede os om at genvinde vores fortid."

Og det kan der altså være noget om ...

Forlag: Lindhardt & Ringhof
ISBN: 87-595-0473-0
Sider: 185
Lånt eksemplar

søndag den 14. september 2014

Eremitten - Thomas Rydahl

På en strand på den kanariske ferieø Fuerteventura holder en spritny bil. På bagsædet står en papkasse med en lille død dreng. Ingen savner ham. Der er intet spor af bilens fører, ingen fod- eller fingeraftryk og tallet på bilens kilometertæller giver ingen mening.

Det sidste Fuerteventura har brug for, er en grim sag og en uløselig gåde, der jager endnu flere turister væk fra øens halvtomme barer og forblæste strande. Det lokale politi forsøger derfor at lukke ned for historien med et kynisk svindelnummer, men den gamle eneboer Erhard, der ser mere end de fleste, hager sig fast i mysteriet med desperat ukuelighed. Han har for mange år siden kappet forbindelsen til kone og børn i Danmark og hutler sig igennem som taxachauffør og lejlighedsvis klaverstemmer for øens få velhavere.

Den døde dreng tvinger Erhard tilbage til livet, men hvad kan en gammel mand, en taber, der nægter at følge med tiden, gøre for at opklare et moderne mysterium med tråde, der fører langt uden for Fuerteventura?

YYYYYY

"Eremitten" er en pudsig og særegen bog. På den ene side har den alt hvad en almindelig krimi skal have; en mordgåde, et opklaringsforløb og sluttelig en afsløring, men "Eremitten" er egentlig mere end det. Det er frem for alt en skildring af danskeren Erhard, der er landet på Fuerteventura af forskellige årsag og lever sit stilfærdige og egoistiske liv.

Man får aldrig helt at vide hvad der fik ham til at forlade kone og barn hjemme i Danmark, men man har en fornemmelse af at han må have gjort noget grimt, siden at hans finger forsvandt i den forbindelse. Måske er det en form for skyldfølelse, der får ham til at fortsætte sin næsten maniske søgen efter den skyldige i forbrydelsen.
Det ville jeg måske gerne have hørt lidt mere om.

For han kunne jo være ligeglad, han kunne have fortsat med at læse sine bøger ude i sit faldefærdige og øde beliggende domicil kun med et par semivilde geder som selskab, men noget driver ham til at finde ud af hvem der havde efterladt en kun 3 uger gammel dreng til døden i en papkasse foret med danske aviser.

Han søgen bringer ham vidt omkring, for at han til sidst finder løsningen ganske nær ved, hvilket jeg selvfølgelig ikke vil afsløre mere af.
Men det er den søgen, der desværre trækker et par stjerner ud af anmeldelsen for mit vedkommende (hvis jeg da altså gav stjerner). Der er mange scener, hvor der ikke er nogen fremdrift, blindspor, ikke så meget i opklaringsarbejdet, men på det personlige plan, hvilket ender med at trække spændingen ud af romanen i stedet for at oparbejde den.

For egentlig kan jeg godt lide stemningen i bogen. Jeg synes den er hyggelig (her ikke nedladende ment, men hyggelig at læse), den er smukt skrevet, Thomas Rydahl har et godt, enkelt sprog, og han er god til at fange de små detaljer, som gør historien levende. Plottet er stort og hænger fint sammen til den overraskende slutning til sidst.
Og det er en original bog, det må man lade den. Hovedpersonen er langt fra den kliché-type, der normalt opklarer forbrydelse, og det giver ekstra pluspoint.

Tak til Forlaget Bindslev for anmeldereksemplarer.

Forlag: Bindslev
ISBN: 978-87-91299-59-9
Sider: 516
Anmeldereksemplar



tirsdag den 9. september 2014

Perfekt liv - Nis Jakob

Denne roman af Nis Jakob holder dig vågen om natten. Ludvig lever det perfekte liv, men hans gravide, smukke og intelligente kone, Natalie, forsvinder pludselig sporløst, og snart finder han sig selv spærret inde på en psykopatforvaring omgivet af mordere og voldsmænd anklaget for voldtægt af naboens kone. 

Skal han tro på den venlige psykiater Karen Harrison, der vil helbrede hans psykotiske vrangforestillinger eller skal han følge sin panikimpuls og flygte ud i den "virkelighed", som hans dæmoner, ikke mindst en pensioneret politimand, der til forveksling ligner Robert de Niro, prøver at lokke ham ud i for at finde den forsvundne kone? 

Med Perfekt liv har den garvede thrillerforfafter Nis Jakob skrevet en hæsblæsende og tankevækkende pageturner i et stærkt billeddannede sprog om de pus psyken spiller vores hjerne, når vi desperat rækker ud efter lykken

YYYYYY

Det her er en debut for mit vedkommende. En debut udi at få omdannet min gamle tablet til ebogslæser. Dermed kan jeg øve mig på formatet og se om jeg skal investere i en rigtig ebogslæser på et tidspunkt. Hvordan jeg oplever læsning af en ebog har jeg skrevet om i tidligere blogindlæg både her, og på min forfatterblog.

Romanen "Perfekt liv" er, som jeg forstår det, første del af en trilogi, men første del kan umiddelbart godt læses uafhængigt af hinanden, da den virker (forholdsvis) afsluttet.

Jeg kan godt lide grundplottet. Det er originalt og skræmmende i al sin realisme. Intrigerne er større end man lige kan se til at begynde med, og det er fint som det ruller sig ud efterhånden.
Jeg synes også at hovedpersonen Ludvigs vaklen mellem troen på sig selv og psykiaterens insisteren på at han lider af vrangforestillinger og skizofreni fungerer rigtig fint. Også som læser bliver man i løbet af romanen i tvivl om, hvorvidt det hele er det pure opspind eller faktisk sket.

Der er dog nogle ting i romanen, som desværre ødelagde læseoplevelsen for mig.

For det første er hovedpersonen Ludvig overhovedet ikke min kop te. Måden han sætter Natalie op på en piedestal og forguder hende, virker nærmest sygeligt på mig, men det kan jo være at det er hele hensigten, taget i betragtning af at han selv skal tvivle på sig selv.

Dernæst er der desværre nogle ting, der er "lige nemme" nok. Hjælpen er altid lige præcis dér hvor Ludvig skal bruge den. Både i form af privatdetektiven Zukav og den umælende dreng. Det gør at romanen i mine øjne bliver lidt utroværdig.

Og for det tredje og det her er min allerstørste anke ... de manglende tegn omkring direkte tale/replikker. Jeg manglede i den grad nogle anførselstegn eller repliktegn. Jeg kan se på sproget.dk at det er "tilladt" (ikke at nogen nogensinde er kommet i fængsel for andet :-)), men det fungerer simpelthen ikke for mig. Især fordi det er så ualmindeligt at der slet ikke er nogen form for angivelse af direkte tale, men jeg kan ikke mindes at jeg nogensinde har set det mangle før, og det er generende.

Men bortset fra det, så var jeg trods alt alligevel fanget af romanen og dens spændende præmis.

Anmeldereksemplar med tak modtaget af forfatteren selv.

Forlag: Billige Ebøger
ISBN: 978-87-92970-06-0
Sider: 439
E-bog



mandag den 8. september 2014

Nye tider ... nu er jeg også kommet med ...

Det er egentlig skammeligt at man som forfatter er så sløv til at tage den nye teknologi til sig. Det bestyrker jo bare troen på at forfattere er mennesker, der sidder i deres støvede biblioteker og med jævne mellemrum får deres fix ved at snuse i bøger.

Men man kan jo lige så godt indse at e-bogen er kommet for at blive, og det format har helt klart nogle fordele. For det første er det nemt at lagre tusindvis af bøger, som ikke fylder en hujende fis og ej heller samler støv. Man kan tage dem med på ferie uden at skulle tænke på overvægt i flyet, og bogmærket falder ikke bare ud og forsvinder.
Det var læser fordelene.

Som forfatter har det jo også klare fordele. Man kan producere en bog og udgive den selv. Helt uden fordyrende mellemled som forlag og boghandlere. Direkte ud i hænderne på læserne. Det er da den direkte vej.
Sidst nævnte giver så også nogle ulemper.

Jeg er selv typen, der er ret glad for forlagsmodellen uanset hvor forældet og gammeldags den er. Der er altså noget rart ved at der ikke kun sidder kyndige korrekturlæsere og redaktører, men også dygtige grafikere, der kan levere blikfang og skarpe marketingsfolk, der allerede har etablerede salgskanaler.
Det er altså en service man ikke skal kimse ad.
Og det er måske det der ofte er fejlen ved selvudgivne e-bøger. Netop at korrekturlæseren er sparet væk og at man af og til står med noget i hænderne, der godt kunne tåle en ekstra redigering eller to.
Ikke dermed sagt at alt selvudgivent er dårligt. Slet ikke. Flere og flere etablerede forfattere er da også ved at få øjnene op for det, men der er desværre også skidt iblandt.

Nåh, den verden er jeg så ved at opdage nu, for jeg har godt nok ikke fået en professionel ebogslæser, men har taget en gammel tablet, som ikke reagerer voldsomt hurtigt, og derfor var ved at lide elektronik-døden, og har fået installeret mig et ebogslæserprogram (Aldiko).

Nu er jeg så ved at læse min allerførste ebog, som jeg har fået tilbudt af en forfatter, og som der vil komme en anmeldelse af snarest muligt.

Ærligt ... jeg kommer aldrig til at slippe papirbøgerne helt. Det ER sgu hyggeligere at ligge i sengen med en rigtig bog, men jeg kan lige så godt vænne mig til det. I fremtiden vil det garanteret kun være bestsellerne, der kommer på trykt form, og derfor vil man gå glip af rigtig mange gode historier, hvis ikke man kommer med på bølgen.

Så ... let's surf! :-)