søndag den 14. september 2014

Eremitten - Thomas Rydahl

På en strand på den kanariske ferieø Fuerteventura holder en spritny bil. På bagsædet står en papkasse med en lille død dreng. Ingen savner ham. Der er intet spor af bilens fører, ingen fod- eller fingeraftryk og tallet på bilens kilometertæller giver ingen mening.

Det sidste Fuerteventura har brug for, er en grim sag og en uløselig gåde, der jager endnu flere turister væk fra øens halvtomme barer og forblæste strande. Det lokale politi forsøger derfor at lukke ned for historien med et kynisk svindelnummer, men den gamle eneboer Erhard, der ser mere end de fleste, hager sig fast i mysteriet med desperat ukuelighed. Han har for mange år siden kappet forbindelsen til kone og børn i Danmark og hutler sig igennem som taxachauffør og lejlighedsvis klaverstemmer for øens få velhavere.

Den døde dreng tvinger Erhard tilbage til livet, men hvad kan en gammel mand, en taber, der nægter at følge med tiden, gøre for at opklare et moderne mysterium med tråde, der fører langt uden for Fuerteventura?

YYYYYY

"Eremitten" er en pudsig og særegen bog. På den ene side har den alt hvad en almindelig krimi skal have; en mordgåde, et opklaringsforløb og sluttelig en afsløring, men "Eremitten" er egentlig mere end det. Det er frem for alt en skildring af danskeren Erhard, der er landet på Fuerteventura af forskellige årsag og lever sit stilfærdige og egoistiske liv.

Man får aldrig helt at vide hvad der fik ham til at forlade kone og barn hjemme i Danmark, men man har en fornemmelse af at han må have gjort noget grimt, siden at hans finger forsvandt i den forbindelse. Måske er det en form for skyldfølelse, der får ham til at fortsætte sin næsten maniske søgen efter den skyldige i forbrydelsen.
Det ville jeg måske gerne have hørt lidt mere om.

For han kunne jo være ligeglad, han kunne have fortsat med at læse sine bøger ude i sit faldefærdige og øde beliggende domicil kun med et par semivilde geder som selskab, men noget driver ham til at finde ud af hvem der havde efterladt en kun 3 uger gammel dreng til døden i en papkasse foret med danske aviser.

Han søgen bringer ham vidt omkring, for at han til sidst finder løsningen ganske nær ved, hvilket jeg selvfølgelig ikke vil afsløre mere af.
Men det er den søgen, der desværre trækker et par stjerner ud af anmeldelsen for mit vedkommende (hvis jeg da altså gav stjerner). Der er mange scener, hvor der ikke er nogen fremdrift, blindspor, ikke så meget i opklaringsarbejdet, men på det personlige plan, hvilket ender med at trække spændingen ud af romanen i stedet for at oparbejde den.

For egentlig kan jeg godt lide stemningen i bogen. Jeg synes den er hyggelig (her ikke nedladende ment, men hyggelig at læse), den er smukt skrevet, Thomas Rydahl har et godt, enkelt sprog, og han er god til at fange de små detaljer, som gør historien levende. Plottet er stort og hænger fint sammen til den overraskende slutning til sidst.
Og det er en original bog, det må man lade den. Hovedpersonen er langt fra den kliché-type, der normalt opklarer forbrydelse, og det giver ekstra pluspoint.

Tak til Forlaget Bindslev for anmeldereksemplarer.

Forlag: Bindslev
ISBN: 978-87-91299-59-9
Sider: 516
AnmeldereksemplarIngen kommentarer:

Send en kommentar