mandag den 3. juli 2017

Selvmorderen - Kristoffer Dahl

SELVMORDEREN er en bog om at finde løsninger på uforklarige selvmord der får de pårørende til at stå forvirrede og ulykkelige tilbage. Det er en bog der handler om at finde sig selv og finde svar. Og det er en bog om hvor langt man kan, vil og skal gå.

Hovedpersonen er André Camus og da vi møder ham, er han indlagt på en psykiatrisk afdeling efter at han har lidt af vrangforestillinger og påstår at hans kæreste har begået selvmord.
Men ingen har kunnet bevise eksistensen af kæresten. Hun er ikke med på overvågningskameraer eller registreret på diverse hoteller, hvilket gør at ingen tror ham.

Da hospitalet vurderer ham rask nok til at blive udskrevet, bliver det i følgeskab med en ung mand ved navn Ravi, som skal "sprede smil i hans hverdag", men som hurtigt bliver Andrés assistent til et nyt selvmord de skal forsøge at opklare. Samtidig kan André ikke lade være med at undersøge den påståede ekskærestes forsvinden, selv om det i starten bekymrer Ravi noget. 

André og Ravi bliver hurtigt gode venner og tilbringer mange timer med at spille skak, diskutere sagen og allermest kan de godt lide at diskutere filosofi eller religion. Og de drikker kakao. Masser af det! :-)

Men det var desværre de filosofiske diskussioner, der trak spændingen ud af historien for mig. 

Jeg er sikker på at forfatteren har gjort et kæmpe stykke arbejde med at få de teologiske/filosofiske diskussioner til at passe sammen med opklaringsarbejdet. Jeg kan også godt lide grundideen og det plot der så bliver foldet ud i efterspillet, men jeg havde virkelig svært ved at komme igennem det filosofiske.
Det trak som sagt al spænding og flow ud af historien, hvilket fik mig til at skimme undervejs. Hvilket jeg synes er synd, for jeg kan se hvor meget arbejde der ligger gemt i det.
Da jeg endelig nåede slutningen som jo er ret dramatisk og tænderskærende var jeg næsten for udmattet til at kunne "påskønne" det.

Jeg håber dog at forfatteren vil forsøge sig med en lidt lettere bog. Egentlig kunne det sagtens være en thriller/krimi igen, men så gå mere lige på, en mere strømlinet historie uden så mange svinkeærinder.
Sproget er i hvert fald godt og også nemt at læse, Kristoffer Dahl forstår at udtrykke sig, men det er som om man har villet for meget i en og samme bog.

Tak til Forlaget Valeta for anmeldereksemplar.Bagsidetekst: 
Når der konkluderes, at et dødsfald skyldes selvmord, så stopper efterforskningen. Drabsmanden er offeret. Sagen er lukket.

Det svar er ikke tilfredsstillende for ateisten André Camus, verdens eneste selvmords-efterforsker. Han finder svar til de efterladte. Som han selv siger: "Mit speciale er at hjælpe folk af med skeletterne i skabet."

Men lige meget hvor mange svar, han har givet efterladte, så mangler han stadig svar på sit eget spørgsmål: "Hvorfor er det tilsyneladende kun mig, der ved, at min kone blev tvunget til begå selvmord?"

Spørgsmålet har drevet André Camus ud over kanten, og et forfejlet selvmordsforsøg har anbragt ham på psykiatrisk afdeling.

Nu skal han udskrives og får tvunget følgeskab af den unge kristne Ravi Chesterton. Sammen drager de ud for at løse flere selvmordssager, imens de forsøger at opklare selvmordet på Andrés kone.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar