søndag den 30. september 2012

Skyggernes Hav - Christian Mørk

Jacob Stahls far bliver likvideret.
Det kommer måske ikke bag på dem inderst inde, for far Stahl har et lille problem med spil, og er vist i det hele taget en smule moralsk anløben. Det samme gælder i øvrigt også for Jacobs bror Emmanuel Stahl, der er ved politiet.
Hans far har altid haft store drømme, som hans søn har adopteret, dog uden de store armbevægelser, og målet for deres fælles fantasi har altid været Anguilla ... Bountyøen, hvor sandet er så fint at der næppe kommer fodspor når man betræder det.

Det viser sig at far Stahl har et lille herresæde uden for byen, som er temmelig meget værd, men Jacob vil helst ikke sælge, og da 29 mio også er en slags penge, går det lige pludselig stærkt.
Inden længe befinder Jacob sig bedøvet og med en knust albue i lastrummet på et skib, der netop sejler mod Anguilla.

Og så brager det jo ellers afsted med forskellige begivenheder, som jeg ikke vil afsløre her.

Jeg må tilstå at Christian Mørks ellers så poetiske stil ikke er min kop the. Han skriver smukt og malerisk, men ind imellem bliver det hele bare lidt for meget. Jeg kan ikke lige sætte min finger på det, for jeg læste jo faktisk bogen ret hurtigt, og blev også drevet af sted mod slutningen, men det bliver bare tungt at læse.


søndag den 23. september 2012

Spark i din forfatterrøv - Ane-Marie Kjeldberg

Jeg har fået tilsendt et anmeldereksemplar af en nyudgivet e-bog.

Hvor moderne jeg ellers priser mig for at være, så har jeg faktisk aldrig læst en e-bog før, selv om jeg synes at konceptet er ganske genialt. Jeg lytter heller ikke til lydbøger, da jeg har alt for kort til arbejde, men det skal jeg vel ikke brokke mig over. J
På et eller andet tidspunkt skal jeg også have anskaffet mig en e-bogs læser, for alene på research siden er det jo genialt. At man kan tagge forskellige steder, så man nemt kan genfinde forskellige passager af interesse.
Nåh, det var et sidespring.

Jeg har fået tilsendt et link til et anmeldereksemplar af bogen Spark i din forfatterrøv af Ane-Marie Kjeldberg, der har udgivet en lille, men praktisk bog om det at skrive.
Den består af 15 opgaver som kan inspirere den, som er gået i stå, eller bare i al almindelighed til den, der gerne vil gøre sig bedre og få en bedre forståelse af sig selv og sit skriv.

Jeg har selv udført nogle af øvelserne, og de er både relevante og givende. De kan gøre netop det, som titlen antyder, at sparke til ens forfatterrøv, når man selv er blokeret og føler at alt hvad man skriver er noget hø.
En anden fremragende ting ved bogen er beskrivelsen af forfatterspirens syv dødssynder. Her er virkelig noget at komme efter, for hvem af os kan ikke nikke genkendende til enten en eller flere af dødssynderne. Synder som vi – uanset hvor mange år vi har skrevet – stadig kan komme til at begå.

Dette er en bog, som alle skribenter kan få brug for, og som kan tages frem med jævne mellemrum, for rådene i den vil kunne bruges på mange forskellige tidspunkter af vores forfatterliv.


Moln - Jorden Husker - Michael Kamp

Da jeg for nylig var på Fantasy messen i Herlufsholm, besøgte jeg Tellerups stand. Der plejer jo at være smækfyldt med gode bøger, og jeg havde længe ønsket mig at få fat i Michael Kamps roman Moln.

Da jeg så nu fik afsluttet Borte med Blæsten tænkte jeg at det måtte være på tide at få lidt smagsændring. Og det skal jeg da ellers lige love for at jeg fik. :-)

Moln - Jorden Husker er en samling af noveller, der alle foregår i Moln. Stedet, byen er bygget på, har gennem tiderne været brugt til offer- og henrettelsespladser, og senere under inkvisitionen har mange hekse måttet lade livet på stedet.
Så byggede man et sindssygehospital, og man tør kun gisne om hvad der foregik derinde, hvorpå den blev revet ned, og derpå byggede man en skole (selvklart. ;-))

Men selv med den information, der jo gør at man har en rimelig klar forventning til hvad der er i vente, er man totalt opslugt. Jeg læste bogen på ganske få dage, og kunne dårligt lægge den fra mig igen.

Man bliver drevet fra novelle til novelle, der brillerer med meget forskellige personkarakteristikker og har meget forskellige temaer. Bogens unge mennesker bliver skildret med en forskellighed som i virkeligheden. Der er teenagere med spiseforstyrrelser, problemer med alkohol og sorg.

Sproget er malende, men præcist og man drives fremad. Fremad mod det næste gys også selv om man næsten ikke tør.
Nu er jeg så faktisk blevet lidt en kylling hvad angår horror, og det hjalp da så bestemt heller ikke at jeg var alene hjemme den aften, jeg blev færdig. Vores hus har en tilbygget staldlænge, hvorfra der for det første altid kommer småmystiske lyde og for det andet har tusind mørke kroge.
Jeg skulle da nok sørge for at døren til stalden blev låst den aften. :-)

Jeg vil gerne lige citere en lille passage, som skildrer den filmiske og skræmmende stil Kamp lægger for dagen i romanen her:

Han så ikke værktøjet, der igen lå under reolen, eller lagde mærke til de sko, der var sat i klemme mellem to bogkasser. Til gengæld var han lige ved at træde på Sabrinas hånd, der stak frem under den ene hylde.
Så snart han var gået forbi, blev den langsomt trukket ind under reolen.
Ind i mørket.

Creepy, ikke? :-)


fredag den 21. september 2012

Borte med blæsten - bind 4 - Margaret Mitchell

Så blev jeg færdig med fjerde bind i denne udgave af Borte med Blæsten, som Bogby Langeland så venligt havde udlånt til mig.

SPOILER-ALERT

I slutningen af bind 3 blev Rhett og Scarlett endelig gift. Som læser havde man jo hele tiden håbet på at det skulle blive de to. Rhett, den fandenivoldske og ubændigt charmerende forfører mod den viljestærke og temmelig overfladiske Scarlett.

Ærligt ... Scarlett er både en hårdhjertet og kold personlighed, som man sjældent føler noget sympati for. Det eneste positive træk er at hun er en fighter. Hun går efter det hun vil have, og får det også. Desværre sker det hele tiden på bekostning af alle andre.
Hun sårer folk så ofte og dybt, at man undres over at de kan holde hende ud.

Til sidst går det dog endelig op for hende hvad der virkelig betyder noget. At de mennesker, der har stået last og brast med hende gennem så mange år, virkelig elskede hende, og at hun rent faktisk elsker dem.
Hun erkender pludselig at Ashley Wilkes som hun så stædigt og uopnåeligt har elsket gennem alle årene, faktisk er noget af en vatnisse. Hans ære og moralbegreber holder ham i et uovervindeligt følelsesmorads, og nu da Sydens traditioner og normer er væk, har den stakkels mand intet at holde fast i længere.

Men det er for sent. Hun har slidt Rhetts kærlighed op med sin hårdhjertethed, og man er da tårerne nær da de i slutscenen er lige så langt fra hinanden, som de har været gennem så lang tid.
Indtil Rhett rejser, og Scarlett pludselig finder sin vilje igen. Nu vil hun have hans kærlighed tilbage. Koste hvad det vil. Så kender vi hende jo igen. ;-)

Alt i alt er jeg utrolig positivt overrasket. Som jeg vist skrev tidligere, så havde jeg forventet en temmelig voldsom omgang sødsuppe, men det er der altså forsvindende lidt af. Faktisk havde jeg da næsten håbet på noget mere, så Rhett og Scarlett kunne kaste sig i armene på hinanden.
Så romantisk er jeg da åbenbart. ;-)
Den giver også et fantastisk godt billede af det slagne Syd, og man begynder faktisk at kunne forstå de bevæggrunde der var for Ku Klux Klans opståen.

Jo, der er vist ikke noget at sige til at denne er en klassiker.


søndag den 16. september 2012

Borte med blæsten - Bind 3 - Margaret Mitchell

Jeg "knokler" stadig på med at få læst Borte med Blæsten. Det lyder måske slemt, men det er det overhovedet ikke.
Bogen her har overrasket mig i den grad, for jeg må jo nok erkende at jeg havde forventet mig en gang sødsuppe fra den ene ende til den anden.
Og så slemt er det jo slet ikke. :-)

Borte med Blæsten handler jo i den grad om sydstaterne efter borgerkrigen, som alle kender årsagen på, men det er de færreste der beskæftiger sig med hvordan det gik sydstatsfolket efter, de blev erobret.
Det aldrig nemt at være den slagne part. De bliver tvunget længere ned med nakken end nødvendigt, og alle hoverer. De går for lud og koldt vand og må sulte, mens alle forretninger og goder går til hhv. yankeer og negre.
Det har været en bitter pille at sluge.

Især da Scarlett O'Hara nu må til at leve på andres nåde. Hun knokler gævt, og den lille sydstatsfrue forbavser gang på gang, for hun viser en handlekraft og en vilje, der er sejere end noget man havde forventet. Selv da uhyrlige (og urimelige) skatter bliver pålagt Tara, finder hun en udvej.

Nu vil jeg ikke afsløre hvilken løsning den gode Scarlett O'Hara vælger, for dem som ikke har læst den, men hendes valg har nogle konsekvenser, som hun i sin handlekraft vælger at ignorere. Hun er blind overfor mangt og meget, og har kun sit eget mål for øje: Aldrig at skulle sulte mere.
Nobelt, og dog så hensynsløst, for selv om hun kan retfærdiggøre alle sine valg overfor sig selv, så er det dog de færreste der forstår dem.

Jeg er nu gået i gang med det sidste bind i denne udgave af Borte med Blæsten, hvor hun og Rhett Butler virkelig krydser klinger, og jeg er spændt på at se hvad min samlede konklusion bliver. :-)


mandag den 3. september 2012

Borte med Blæsten - Bind 2 - Margaret Mitchell

Så nåede jeg endelig tilbage til Scarlett O'Hara og Taras røde jord efter et par afstikkere i biblioteksbøgerne.

Jeg læser denne historie i en firebindsudgave, og har nu netop færdiggjort anden del, og jeg er stadig betaget.

Her i anden del befinder den unge enke Scarlett O'Hara sig i Atlanta med sin svigerinde Melly og deres gamle tante Pitty Patt. Borgerkrigen rykker nærmere og nærmere, og ingen vil tro på at konføderationen kan tabe.
Til sidst er der dog ikke længere nogen tvivl. Yankeerne rykker tættere på, og Scarlett tvinges til at flygte med sin ret oversete søn, et par negerslaver og Melly, der netop er nedkommet med Ashleys barn.

Der venter hende dog grusomme nyheder, da hun når tilbage til barndomshjemmet Tara. Ikke nok med at yankeerne har plyndret, nedbrændt bomulden og skræmt slaverne væk, men familien er ramt af Tyfus. Scarletts mor er død af sygdommen, hendes to søstre meget svækkede og hendes far har mistet forstanden af sorg.
Det påhviler nu den tidligere nok så snævertsynede og forkælede Scarlett at være familiens overhoved og skaffe et eksistensgrundlag for den resterende familie.

Livet på Tara er præget af usikkerhed, da først yankee-soldaterne og senere de nye scallywaggers toner i det besejrede Syden. Tara er under konstant beskydning, og Scarlett forsøger at holde sammen på det hele.

Ashley, Scarletts ungdoms kærlighed og Mellys mand, er stadig savnet. Han blev taget til fange og de har levet i uvished om hans skæbne. Indtil han en dag kommer haltende op ad Taras grusvej.

Det er stadig en fremragende historie. Jeg er helt betaget af den unge sydstatsfrøken, der nu bliver nødt til at smøge ærmerne op og lave det samme som en simpel markslave. Hendes søstre har da også mange kvaler omkring deres nye stand, men selv om Scarlett i bund og grund er en ret utiltalende personlighed, gør hun hvad der kræves af hende.
Rent skriveteknisk har jeg bemærket at forfatteren skifter lidt kækt mellem synsvinklerne, det tangerer alvidende forfatter, men hey ... det kan man godt tilgive. :-)

Næste bog: Borte med Blæsten - Bind 3 - Margaret Mitchell