søndag den 28. maj 2017

Skøgernes Danmarkshistorie - Bo Jensen

SKØGERNES DANMARKSHISTORIE er en meget udførlig og interessant gennemgang af prostitution i Danmark gennem tiden.

Jeg vidste ikke hvad jeg skulle forvente af denne bog, ud over det åbenlyse i titlen. Jeg har selvfølgelig - som mange andre danskere, som ikke har direkte kendskab til branchen - en masse fordomme om a) enten den "lykkelige" luder eller b) ofrene.

Umiddelbart kan jeg ikke sige at denne bog har rykket mig, for jeg har længe personligt ment at man burde legalisere prostitution, så man dermed i det mindste kunne forsøge at "rydde op" i branchen. Plus jeg tænker at der må være millioner af skattekroner at hente, men jeg ved ikke hvorfor politikerne har den berøringsangst.

Bogen her har en meget grundig tilgang til emnet. Den belyser de få statistikker der trods alt er om emnet, har udtalelser fra prostituerede gennem tiden, og jeg tror også at det er en vigtig bog, for i mine øjne er det vigtigt at man taler om tingene i stedet for at skubbe tingene ned under de sten, hvor de gemmer sig bedst.
Lidt lige som de problemer der er med islam og terror. Så længe man står i hver sin politisk korrekte lejr og råber ad hinanden, kommer man aldrig ind til tingenes kerne.

For der ER problemer med prostitution, hvilket alverdens udtalelser fra "lykkelige" ludere ikke kan lave om på. Der er ofre for "human traficking", kvinder, der bliver fastholdt i en branche de ikke selv har valgt, unge piger - sågar børn (og jeg kan dårligt få mig selv til at tænke på det her), der tvinges ind i det af skrupelløse mennesker.
Og uanset hvor mange ressourcer politiet sætter ind, så vil det formentlig aldrig blive bedre, før man får skilt tingene ad.

Jeg er helt sikkert for at man legaliserer prostitution som ethvert andet erhverv, sådan at både kunder og sexarbejdere får ordentlige forhold. Det er ikke fair at de ikke kan forsikres eller organiseres. Uden at vide det tænker jeg også at de ville være en uvurderlig kilde af informationer så man kunne blive mere succesfuld til at få stoppet den prostitution der knuser vores hjerter hver gang vi hører om det.
Måske jeg er blind, men jeg kan kun se fordele ved legalisering og orden i branchen. Det vil igen også give mulighed for at få kontakt med dem, der ikke vil være i branchen, for dem er der givetvis også mange af.

Bogen virker ret gennembearbejdet og sandfærdig, men jeg syntes dog der mangler en del om netop human traficking som jeg - uden igen at vide det - tror at der er meget af. Den del bliver slet ikke berørt, og jeg kan ikke tro at det ikke påvirker de frivillige udøvere i branchen eller køberne for den sags skyld.

Derfor har jeg også et gnavende problem med bogen, den virker som en fortaler kun for de frivillige, og ikke for dem, der er tvunget ud i det af enten afhængighedsårsager eller decideret tvang. Og så er det ikke prostitution generelt bogen handler om, men kun de frivillige.

Tak til Forlaget Foxy for anmeldereksemplar.


Forlag: Foxy
Sider: 283
Trykt anmeldereksemplar

Bagsidetekst:
SKØGERNES DANMARKSHISTORIE fortæller om de kvinder, som solgte sex i Danmark 1860-2000.

I 1800-tallet arbejdede de under politikontrol. I mellemkrigstiden blev de erklæret åndssvage og spærret inde på arbejdsanstalter. 
Efter anden verdenskrig var der relativt få kvinder i erhvervet, til gengæld fik de efterhånden lov til at arbejde i fred. Flere og flere bordeller gjorde arbejdet rimeligt trygt. Erhvervet blev umådeligt populært efter 1970, og mange kvinder strømmede til for at prøve at sælge seksuelle ydelser i et par år.
Men statsmagten vil gerne bekæmpe prostitution, og det er forbudt at drive bordeller. Hvorfor? Svaret på det spørgsmål skal findes i historien for mere end 100 år siden.

For at se på købesex med et moderne blik, må vi gøre op med et 100 år gammelt syn på prostitution. Og for at gøre op med historien, må vi kende historien. Derfor denne bog.

søndag den 21. maj 2017

Bloggen drosler ned ...

Jeg har længe gået og tænkt over det, og nu tager jeg skridtet.

Da jeg startede bogbloggen tilbage i 2009 gik jeg og "hyggede" mig med et stressnedbrud, som betød at jeg intet skrev selv.
Heldigvis har dette ændret sig og jeg får både og skrevet (og udgivet) bøger, og har besluttet mig for at fokusere på det område. Det er vist også det, jeg er bedst til. :-)
Jeg vil aldrig blive så dygtig som de "rigtige" bogbloggere, som er fantastisk kreative med billeder og anmeldelser.

Jeg vil dog stadig nørde rundt i bøgernes verden også som læser (jeg vil da slet ikke kunne lade være :-)). 
Jeg vil være at finde på bogbloggernes kommentarspor og på Goodreads, og jeg tænker at de bøger der gør særligt indtryk på mig, vil jeg ævle om ovre på min forfatterblog:



De bøger jeg har til anmeldelse nu, vil jeg selvfølgelig stadig læse og anmelde her, men efter det, vil bloggen være inaktiv.
Jeg lukker den dog ikke ned for der skal stadig være adgang til de bøger jeg trods alt nåede at anmelde.

Måske vender jeg tilbage en dag. :-)

Tak for denne gang.

søndag den 14. maj 2017

Norse Mythology - Neil Gaiman

Neil Gaiman kan noget med historier. Han er simpelthen den fødte storyteller.
Jeg hørte en anden bog af ham (Neverwhere), som jeg ikke brød mig om, men jeg tænkte jeg ville give ham en chance alligevel, da jeg også havde hørt Oceanet, hvor grusvejen endte, og den kunne jeg ret godt lide.

I NORSE MYTHOLOGY tager Neil Gaiman fat i de nordiske gudesagn, og hvem elsker ikke dem. :-)

Her er historien om Røskva og Tjalfe, om hvordan Tyr lænkede fenris-ulven, om hvordan Thor fangede Midgårdsormen på en fisketur og om hvordan Odin mistede sit øje.

Mange af historierne havde jeg hørt før, bare på dansk, og det var skægt at høre en englænder udtale de nordiske navne.

Det giver også noget at det er Neil Gaiman selv, der læser historierne op. Som forfatter ved han præcist hvor han skal sætte kunstpauserne og lægge betoningerne. Især det sidste var vigtigt for han iblander historierne ret meget sarkasme, og det ville have været gået temmelig meget tabt, hvis ikke han selv havde læst op.

Samtidig gav det mig så endnu et hak på min Reading Challenge, hvor jeg efterhånden er ret godt med. Det er ligefør jeg tror at jeg får den gennemført i år. :-)

Forlag: Harper Collins US
Sider i trykt form: 304
Hørt som engelsk lydbog: 6 timer og 29 minutter - Oplæser: Neil Gaiman

Omtale:
Introducing an instant classic--master storyteller Neil Gaiman presents a dazzling version of the great Norse myths. Neil Gaiman has long been inspired by ancient mythology in creating the fantastical realms of his fiction. Now he turns his attention back to the source, presenting a bravura rendition of the great northern tales. In Norse Mythology , Gaiman fashions primeval stories into a novelistic arc that begins with the genesis of the legendary nine worlds; delves into the exploits of the deities, dwarves, and giants; and culminates in Ragnarok, the twilight of the gods and the rebirth of a new time and people. Gaiman stays true to the myths while vividly reincarnating Odin, the highest of the high, wise, daring, and cunning; Thor, Odin's son, incredibly strong yet not the wisest of gods; and Loki, the son of a giant, a trickster and unsurpassable manipulator. From Gaiman's deft and witty prose emerges the gods with their fiercely competitive natures, their susceptibility to being duped and to dupe others, and their tendency to let passion ignite their actions, making these long-ago myths breathe pungent life again.


lørdag den 13. maj 2017

45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien - Thomas Oldrup

Efter The Circle trængte jeg til noget lettere og kastede mig derefter over "45 myter og halve sandheder fra verdenshistorien".

Den indeholdt fx fakta om paver, David Hasselhoff, stigbøjler, ninjaer, hekseafbrændinger og meget meget mere.

Forfatteren skulle efter sigende have været journalist på "Alt om Historie" et blad som jeg abonnerede på med stor fornøjelse en overgang.

Der var fx et kapitel om ninjaer, som faktisk er et fiktivt begreb, om hvorfor Buddah altid afbildes som en lille buttet fyr, når han egentlig dyrkede askese og om hvor mange hekseafbrændinger der egentlig var.

Lige den har jeg lidt svært ved at tro på, så det skal jeg have tjekket på et tidspunkt, men det bliver ikke lige nu. 

Men bogen virkede generelt velfunderet og -begrundet, så researchen skal nok være i orden.
Det var i hvert fald et underholdende afbræk, og da jeg nu har sat mig for at få læst flere non-fiktion bøger. Man tager ikke skade af at blive klogere og læse bredere. :-)


Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sider i trykt form: 174
Hørt som dansk lydbog - 3 timer og 59 minutter - Oplæser: Jakob Sveistrup

Omtale: 
denne bog kastes der på en faktuel, men samtidig underholdende måde lys og klarhed over alle de mere eller mindre hårdnakkede myter og halve sandheder fra verdenshistorien, der er opstået gennem tiden. Bogen kommer omkring de mest alvorlige, spøjse og forundrende myter og spænder vidt fra alvorlige fejlopfattelser til de mere uskyldige, kuriøse og folkelige. Nogle af myterne kan uden de store dikkedarer tilbagevises ellers bekræftes, mens andre mere har karakter af halve sandheder, der kræver en forklaring og nuancering, f.eks.: - Var det græske demokrati overhovedet demokratisk? - Bar middelalderens bødler virkelig sorte hætter? - Døde Kleopatra ved at lade sig bide af en hugorm? - Er prostitution verdens ældste erhverv? Alt dette og mere får man svar på i 45 MYTER OG HALVE SANDHEDER FRA VERDENSHISTORIEN, som er en ny bog af den ene af forfatterne bag 45 MYTER OG HALVE SANDHEDER OM 2. VERDENSKRIG. Et must for alle historieelskere.


onsdag den 10. maj 2017

The circle - Dave Eggers

Min reading challenge udfordrede mig til at læse en bog, der ville blive filmatiseret i år.

Jeg kunne finde to i Storytel, men hældte egentlig mere til en bog om hunde, end denne her, for forsiden fangede mig aldrig.
Det gør den dog nu, hvor jeg har læst bogen, hvilket ikke er forfærdelig hensigtsmæssigt, men meget pudsigt.

Bogen er nu blevet filmatiseret med Tom Hanks og Emma Watson i hovedrollerne, og jeg har lige opdaget at filmen kommer her i juni, så den skal jeg helt klart se.
Traileren kan ses her.

Firmaet The Circle er - som Tom Hanks netop sagde det i et interview jeg så på YouTube: Apple, Google, Amazon og Uber samlet i ét firma.
Hvis man samler sine ting der, behøver man aldrig huske på flere koder eller bekymre sig om andre udbydere. The Circle har det hele.

Men med deres innovation forøges også deres monopol og senere deres totalitarisme (hold da op, det måtte jeg da lige slå op :-)).

Mae Holland er den unge og søde pige, der efter college arbejder på det lokale forsyningsselskab i en bås med brune hessianvægge. Hendes veninde Annie har fået arbejde hos The Circle, og ender med at skaffe Mae et jobinterview.
Da Mae får jobbet, er hun ekstatisk.
The Circle er en fantastisk arbejdsplads. Der er luksus og rum til at være dedikeret medarbejder, der er fantastiske sundhedsforsikringer og imponerende arbejdsforhold.

Langsomt men sikkert bliver Mae fanget ind i The Circles visioner, men er de nu også så fantastiske som de lyder til?

Jeg vil ikke afsløre mere her, for bogen havde et twist som jeg bestemt ikke havde set komme, og jeg vil glæde mig til at se filmen.

Fem hjerter herfra.


Forlag: People's Press
Sider i trykt form: 458
Hørt som dansk lydbog - 16 timer og 5 minutter - Oplæser: Tina Kruse Andersen

Omtale:
Da Mae bliver ansat i firmaet The Circle, det mest magtfulde internetselskab i verden, tror hun, at hun har fået sit livs chance. Hun er mere end begejstret, da hun bliver vist rundt i The Circles imposante kontorlandskaber af glas, campusområdet og kollegieværelserne for dem, der ender med aldrig at gå hjem. Hun er fascineret af firmaets dynamik, forført af den ultimative fællesskabsånd og visionen om, at alle er forbundne og online 24/7. Ikke engang da Maes liv uden for The Circle og forholdet til forældrene og ekskæresten Mercer svinder mere og mere ind, og Maes egen rolle i virksomheden bliver mere og mere... offentlig, aftager hendes begejstring. Det, der begynder som en fængslende historie om en ung idealistisk kvinde med ambitioner, forvandles til en højaktuel og tankevækkende thriller om personlig integritet og demokrati. The Circle bliver filmatiseret i 2016 med Emma Watson og Tom Hanks i hovedrollerne. ANMELDERNE SKREV "Fantastisk roman: Vores smukkeste ideer er rædselsfulde realiteter" -Politiken, 5 hjerter "»The Circle« er Dave Eggers' hårrejsende skræmmevision om, hvordan de sociale medier kan misbruges i de forkerte hænder." -Berlingske, 4 stjerner 


American on Purpose - Craig Ferguson

Jeg har besluttet mig for at læse mere fakta. 
Nu betragter jeg egentlig ikke biografier som fakta, men jeg tror at det ville være godt at læse mindst en ikke-fiktiv bog om måneden, bare for at få udvidet min horisont. 
Det tager man jo aldrig skade af. ;-)

Craig Ferguson er kendt for sit Late Night Talkshow, som jeg har streamet flere gange på Youtube. Han er en interessant talkshowvært, der - selv om han tit er under bæltestedet - faktisk kan føre interessante samtaler på de svære betingelser som et talkshow jo er.
Her er ikke tid til dybe diskussioner, men jeg synes han gør det godt, og har som sagt set flere shows med ham.

Ud over det kendte jeg egentlig ikke så meget til ham, så det var spændende at dykke ned i.
Jeg havde dog hørt at han havde haft et misbrug, men jeg havde ingen anelse om hvor slemt det egentlig var.
Craig Ferguson fortæller ærligt - uden at blive hverken fordømmende eller ynkelig - om alt det lort han har lavet. Han fortæller om chancer han forspildte og kærlighedsforhold som han saboterede.

Man kæmper med ham undervejs, og man bliver så glad da det endelig lykkes for ham, for han er - på trods af at han er en kæmpe nar når han er høj eller fuld - et meget sympatisk og vindende person.

Og så har han jo den der kære skotske accent, som man næsten ikke kan stå for.

Fire hjerter herfra.


Forlag: Harper Collins US
Sider i trykt form: 377
Hørt som engelsk lydbog: 7 timer og 24 minutter - Oplæser Craig Ferguson

Omtale:
In American on Purpose, Craig Ferguson delivers a moving and achingly funny memoir of living the American dream as he journeys from the mean streets of Glasgow, Scotland, to the comedic promised land of Hollywood. Along the way he stumbles through several attempts to make his mark-as a punk rock musician, a construction worker, a bouncer, and, tragically, a modern dancer. To numb the pain of failure, Ferguson found comfort in drugs and alcohol, addictions that eventually led to an aborted suicide attempt. (He forgot to do it when someone offered him a glass of sherry.) But his story has a happy ending: in 1993, the washed-up Ferguson washed up in the United States. Finally sober, Ferguson landed a breakthrough part on the hit sitcom The Drew Carey Show, a success that eventually led to his role as the host of CBSs The Late Late Show. By far Fergusons greatest triumph was his decision to become a U.S. citizen, a milestone he achieved in early 2008, just before his command performance for the president at the White House Correspondents Association Dinner. In American on Purpose, Craig Ferguson talks a red, white, and blue streak about everything our Founding Fathers feared.


Ting min søn skal vide om verden - Fredrik Backman

Efter at have læst selvhjælpsbogen "Orden i Kaos", var jeg vist ikke klar til at læse noget fiktivt, så jeg kastede mig over denne bog.

Jeg har tidligere stiftet bekendtskab med forfatteren i "Min mormor hilser og siger undskyld", som jeg både fandt voldsomt underholdende, men også meget irriterende på visse steder.
Jeg havde dog hørt virkelig meget godt om denne bog, som er en kærlighedserklæring til forfatterens søn.
Og en forklaring på mange af de mærkelige ting knægten måtte opleve i sin barndom.

Jeg kan især godt lide undskyldningen for at forfatterens (og dermed min) generation er nogle skvatnavler og vores forældres generation meget mere handlekraftige og effektive. Så effektive at de er "lige som schweizerknive med skægvækst". ;-)

Jeg smilede under det meste af lytningen af denne bog, og grinede endda højt, hvilket er ret sjældent, så den her kan anbefales til alle der vil have et lille uforpligtende humørløft, og især er den velvalgt, hvis du selv har børn. 

I hvert fald hvis du kan huske hvordan det var, da de var små, vil du hygge dig med kapitlet om lort. ;-)

Fem hjerter herfra.


Forlag: People's Press
Sider i trykt form: 175 sider
Hørt som dansk lydbog: 3 timer og 25 minutter - Oplæser: Torben Sekov

Omtale:
"Jeg vil godt sige undskyld. For alt det, jeg kommer til at gøre i de næste sådan cirka atten år. For alt det, jeg går glip af og alt det, jeg ikke forstår.” Ting, min søn skal vide om verden er en fars forsøg på at forberede sin søn på den verden, der venter. En bog med fabelagtig snak og rørende råd om hverdagens ulidelighed og livets højdepunkter. Om Ikea, mand(l)ighed, bilnøgler, fodbold, mødre, kvinder, kærester og plastikgiraffer. Og mest af alt om at forsøge at være en god far! Fredrik Backman tegner med stor komisk træfsikkerhed denne generations fædre og forældre. Med hudløs ærlighed og ubetinget kærlighed skriver Backman til sin søn, og det går direkte i hjertekulen, hvad enten du er far, barn, forælder eller bedsteforælder.

Orden i kaos - Kurt Strand & Michael Kongstad

Jeg er stresset for tiden. 
Det er kedeligt at høre om, jeg ved det godt. Det er også træls at høre den samme sang hele tiden, men den sang fylder gevaldigt i mit hoved, og har bragt mig ud af balance.
På det helt personlige plan har jeg en treenighed der skal gå op i en højere enhed; 
Der er mit brødjob, hvor jeg er Senior Financial Assistant i et større bogholderi. Et ret krævende job med masser af store projekter.
Så er jeg forfatter. Ikke en karriere jeg kan leve af, men som jeg ikke vil undvære, fordi det er hvad jeg ER.
Og så er jeg mor og kone. Og de vil sjovt nok også gerne have noget opmærksomhed. ;-)

Sidst de tre ting ikke gik op i en større enhed, brød jeg til sidst sammen og gik ned med stress. En oplevelse jeg ikke vil byde min værste fjende. At sidde på en parkeringsplads foran Fakta og stortude fordi man ikke kan huske hvor ens barn er, er IKKE en sjov oplevelse.

Nåhmen ... her i løbet af foråret har jeg kunnet mærke mine grænser skride, og efter at have tilbragt en måned i isolation (jeg arbejdede, og når jeg kunne komme til det, begravede jeg mig i fiktive verdener - desværre ikke mine egne), men det var bare ikke nok.
Og så fik jeg øje på at jeg havde denne i min læseliste på Storytel, og jeg tænkte at det måtte være sagen.

Og det var det.

Jeg er faktisk så overvældet at jeg på det nærmeste har missioneret for de teknikker jeg har lært af denne bog. Den bygger på PEP-principper (Personal Effeciency Programme) og handler om hvordan man skal organisere sig selv, når man får godt 30-40 emails om dagen, er involveret i ca. tilsvarende antal ongoing projekter plus at være supporter/sparringspartner/leder for 5 assistenter. Eller ... den var selvfølgelig ikke stilet til mig, men der var MANGE ting i den her bog jeg kunne bruge.
Siden jeg hørte den forrige weekend har jeg arbejdet efter bogens principper, og det har hjulpet. Gevaldigt.
Fra at have en mailboks med over 350 ulæste mails, hvor jeg jævnligt gik glip af vigtige informationer fordi jeg simpelthen ikke nåede at pløje mig igennem alle dem jeg fik og virkede uforberedt (især til min egen irritation), er jeg nu helt med.
Det er ret utroligt. :-)
Ja, jeg har stadig en million projekter, som ikke er færdige, men jeg ved præcis hvad status er på dem alle, og hvem jeg mangler at få svar fra. Min mailboks var - da jeg lukkede ned for i dag - fuldstændig tom, og jeg har reageret på alt hvad der er kommet i dag, plus jeg faktisk har nået temmelig meget.

Hvis jeg kan holde ved og bruge de samme principper i fremtiden, vil det her være en "life changing" bog, og dem er der altså ikke mange af!!

Det bliver for omstændeligt at komme ind på bogens principper, men den handler dybest set om at "Afslut eller beslut". Når en mail kommer ind, så enten besvar den med det samme, eller smid den over i Task-oversigten som opgave.
Jeg tror det virker fordi jeg mentalt har registreret at der så kommer en ny opgave, men den fylder ikke i mit hoved, da jeg ved at den er lagt over, og jeg derfor ikke glemmer den igen.
Der er selvfølgelig også andre ting, men bare den ene har betydet alverden.

På det mere spændende plan har jeg så også fundet ud af at jeg "bare" skal strukturere min aften. Den seneste uge har jeg godt nok arbejdet indtil datteren skulle i seng, men fremtidigt vil jeg måske kunne arbejde på private ting. Når tøsen så er kommet i seng, sætter jeg mig ved køkkenbordet med en skrivebog. 
Der er ingen internet i en skrivebog, ingen Netflix, Youtube eller Facebook, der kan lede mig på afveje. Kun mine ord.
Og jeg har faktisk skrevet MEGET, når man tænker på hvor lidt jeg ellers har skrevet. Inden længe skal jeg på skriveweekend med de andre Tellerupforfattere, og der håber jeg at kunne få skrevet det ind i min bog.

For fanden ... jeg håber så inderligt at det her kan blive min redning. Kryds fingre for mig!

Seks hjerter herfra! 

Forlag: Lindhardt & Ringhoff
Sider i trykt form: 240
Hørt som dansk lydbog: 6 timer og 59 minutter - Oplæser: Esben Hansen

Omtale:
Mailboksen sander til, skrivebordsdyngerne vokser, telefonen ringer ubønhørligt, møder trækker ud, og støj fra sniksnakkende kolleger irriterer. En typisk arbejdsdag er præget af mangel på overblik, for meget arbejde og utilfredshed med det færdige resultat. Alt for ofte hører vi om kolleger, venner eller bekendte, som netop af disse årsager er gået ned med stress. Denne bog har fokus på enkle værktøjer, enhver videnarbejder kan bruge for at rydde op, skabe orden i kaos og gøre sin arbejdsdag mere overskuelig og effektiv. Effektivitet handler ikke om at arbejde hårdere, men om få skiftet dårlige vaner ud med gode og om at arbejde mere koncentreret og fokuseret. Målet er at nå dagens opgaver inden for arbejdstiden uden stress og jag. Overblik, planlægning og struktur er de væsentligste ingredienser, når der skal skabes orden i kaos. Kurt Strand og Michael Kongsted gennemgår trin for trin en række enkle værktøjer, som alle kan have nytte af. Og ni videnarbejdere fra forskellige brancher fortæller om deres praktiske erfaringer med værktøjerne og de positive effekter, de har haft på deres arbejdsliv.