tirsdag den 15. juli 2014

Søvnløs - Stephen King

Mens De læser denne bog, vil De komme i et enormt søvnunderskud. Ligesom Ralph! Først er det svært for ham at falde i søvn. Dernæst vågner han tidligere og tidligere.
Så begynder han at se ting: farver, former og mærkelige auraer omkring sine venner. For ikke at tale om de såkaldte læger, der hele tiden viser sig, hvor der er sket et dødsfald. Den læge, der ser mest ond ud, har en rusten skalpel i hånden - men nu foregriber vi begivenhedernes gang.

Da det bliver kendt, at abortforkæmperen Susan Day vil komme til byen Derry, Maine, er det startskuddet til at byens borgere deler sig i to grupper med hensyn til abort. Den hidtil så venlige Ed Deepnau går helt fra koncepterne og han er ikke den eneste.
Det er på dette tidspunkt Ralph aner, hvorfor Ed er besat af tanken om ragnarok. Og han forstår at tiden rinder ud for byens borgere - en katastrofe er på vej!

En ond magt har byen i sit skruestik. Og Ralph har kun én chance for at bekæmpe den. I et kortspil, hvor indsatserne er høje. Og hvor det, man spiller om, er menneskesjæle. Der er en uhyggelig joker blandt kortene. Han er skaldet og har en rusten skalpel.

I denne åndeløst spændende thriller oplever læseren et mareridt i vågen tilstand - og spændingens og rædslens mester garanterer, at man ikke får et øjebliks fred!

YYYYYY


Dem som kommer forbi min bogblog her, ved at jeg altid afskriver bogens bagsidetekst, istedet for selv at lave et referat, og det skyldes at der for det meste ikke er nogen grund til at prøve at gøre det bedre end forlag/forfattere, der sikkert har gjort sig umage med at ville sælge romanen bedst muligt.
Det lykkedes så bare ikke rigtigt i denne beskrivelse. Det skyldes nok at denne udgave er fra 1994 og folk skulle "trigges" på en anden måde, men den yder altså ikke bogen retfærdighed.
Denne her bog rummer meget mere end den ydre spændingshistorie, som bliver beskrevet her, for Susan Day er egentlig bare katalysatoren for en konflikt, der udmønter sig i en redningsaktion, hvor Ralph i sidste ende (selvfølgelig) klarer ærterne.

Rent plotmæssigt er dette langt fra en af Kings bedste bøger, men den har flere elementer, der gør at jeg elsker den og har genlæst den adskillige gange.

For det første er der auraerne. Da Ralph begynder at kunne se dem, er han tyndslidt af søvnløshed. Han får under tre timers søvn hver nat, og på et tidspunkt giver det ham mulighed for at se en dimension, som almindelige mennesker ikke kan se. Auraerne, der pulserer omkring hvert et menneske, hver en energiudladning har farver og former. Også sygdomme og selvfølgelig ... døden.
Der er referencer til de tre græske moirer, der hhv. spinder, afmåler og afklipper ens livstråd.
Den del kan jeg virkelig godt lide.

For det andet er der referencerne til Kings egen serie med Det Mørke Tårn. Hans nærmest eksistentielle fantasyepos om hvordan vores verden (verdener?) hænger sammen med alt andet, og også med denne roman.

For det tredje er der hovedpersonerne. Det er forfriskende at hovedpersonerne ikke er unge, smidige personer, der kan klare alt, men et par ældre, helt almindelige mennesker.

Jo, den kommer jeg helt sikker til at læse igen. Og igen. :-)

Forlag: Vinten
ISBN: 87-11-29896-0
Sider: 539
Eget meget slidte eksemplarIngen kommentarer:

Send en kommentar