lørdag den 6. juli 2013

Revolvermanden - Det Mørke Tårn 1 - Stephen King

I en sælsom, forvrænget verden, der på skræmmende mange måder har paralleller til vores, er revolvermanden Roland på rejse mellem det gode og det onde.
Han vil finde Det Mørke Tårn, som er knudepunktet for universet. Det mystiske ikon er ved at miste sin kraft og truer med at destruere alt, hvad der eksisterer.
Men før Roland kan stoppe Det Mørke Tårns ødelæggelser, skal han på jagt gennem den glødende ørken for at finde Den Mørke Mand, som ødelagde hans familie.

Rolands følgesvend er drengen Jake, der døde i en bilulykke. For at finde Den Mørke Mand og Det Mørke Tårn i den sælsomme verden skal de gennem bjerget, hvor de langsomme mutanter bor i en verden fuld af minder om en teknologisk fortid, der blev ødelagt af en atomkrig. Men det er bare det første af alle de forunderlige eventyr, der venter Roland og Jake.

Når man har læst "Isfolket" efterlades man altid med en tom, vemodig fornemmelse, og de bøger man kaster sig over efterfølgende, bliver ofte læst med en lidt uretfærdig forudsætning. Derfor var det nøje gennemtænkt at jeg (omsider) ville få (gen)læst serien om Det Mørke Tårn.
Stephen King har altid været min helt, og jeg har også læst de første bøger i serien, mens han stadig selv var usikker på hvorvidt han nogensinde blev færdig med serien.
Det er han så blevet i mellemtiden, og da jeg for nylig læste et indlæg på Boghylden, om netop Det Mørke Tårn, vidste jeg bare at det var det, jeg måtte i gang med efter Sandemo.

Revolvermanden er skrevet over en periode på 12 år, skriver King i sit efterskrift, og nogle gange føles det også lidt sådan. Den er lidt vævende og man føler også at King ikke helt selv ved, hvor han er på vej hen.
Men det er så også det negative jeg har at sige om bogen, og nu hvor jeg er godt halvvejs i nr. 2 er jeg totalt fanget af serien.

King fører os ind i en surrealistisk verden, hvor verden ikke længere er som den var. Den kunne foregå postapokalyptisk efter en atomkrig, og alligevel ligger denne verden parallelt med andre verdner, hvor drengen Jake kommer fra. Og tårnet står i forbindelse med alle disse verdner på en eller anden måde.

Og ikke bare i Det Mørke Tårn er alt forbundet, hele Kings forfatterskab kredser sig konstant om det her på en eller anden måde, så jeg er er spændt på at se hvordan King får spundet alle trådene sammen.


2 kommentarer:

  1. Hvor er det fedt, at du er kommet i gang med dem :)! Men du har ret - vævende er det helt rigtige ord! Det er en meget speciel første bog, men så snart man er i gang med 2'eren kommer der styr på historien! :)

    SvarSlet
  2. Ja, det er skønt. Og nu hvor jeg er kommet i gang med toeren, så er jeg da også næsten færdig. Den er langt mere sammenhængende end etteren, og så må man da også bare elske Eddie, ikke? ;-)

    SvarSlet