lørdag den 6. juli 2013

Den Franske Revolution - Nicola Barber

Mellem 1789 og 1799 gennemgik Frankrig en dramatisk forvandling fra kongedømme til republik.
Revolutionen påvirkede alle sider af det franske samfund. Styreformen, lovgivningen og skattesystemet blev først reformeret og derefter fuldstændig ændret.
Mange mennesker endte i guillotinen, og - for første gang - mærkede almindelige mennesker friheden.
Denne bog undersøger nogle af spørgsmålene i forbindelse med denne berømte og voldsomme periode i historien.

Nu har jeg omsider lagt mig fast på hvad kulissen skal være for min næste roman, og jeg har valgt den franske revolution, som jeg ved skammeligt lidt om.
Det eneste jeg stort set kan huske fra den, var dronning Marie Antoinettes bemærkning om at når de fattige manglede brød, måtte de da bare spise kage. Og da ironi ikke var så ofte brugt dengang, må det vidne om en totalt mangel på forståelse på hvordan andre mennesker.

Jeg har skrevet historiske baserede romaner og noveller gennem mange år, og i starten greb jeg researchen helt anderledes an. Jeg var dødsens ræd for ikke at vide nok, for at glemme noget, for ikke at virke troværdig. Og jo mere jeg dykkede ned i stoffet, desto mere angst blev jeg faktisk.
Med det resultat at jeg endte med at vide alt alt for meget, og det udgør så en risiko for selve historien, for man får ofte pakket alt for meget information ind, som slet, slet ikke er nødvendig. Som gør den fiktive tekst tungere og mere besværlig end det er nødvendigt.

Efterhånden griber jeg det lidt smartere an. Jeg gjorde det også med min seneste roman Freaks, der foregik i London i 1800 tallet, og det virker faktisk ret godt, så derfor vil jeg gøre tilsvarende med min endnu navnløse franske roman.

Og her er virker det forbavsende godt at starte med en fagbog skrevet for børn. De er altid super illustrerede og forklarer begivenhederne ganske enkelt og simpelt. Så har man hovedtrækkene på plads og kan altid nørde videre i bestemte hændelser, der kan få afgørelse for romanen.
Dernæst ser jeg en masse film og læser bøger, der omhandler samme periode. Derfra får man visuelt en masse foræret ifm. tøj, holdninger og omgivelser.

Nåh, det skulle egentlig være en boganmeldelse det her, men der er ikke så meget at sige. Den behandler stoffet godt og ordentligt, giver gode henvisninger til andet man kan læse om, og er flot illustreret.


3 kommentarer:

 1. Spændende at du er ved at skrive en roman. Hvilke genrer skriver du?
  Jeg kiggede lidt på din forfatterblog - meget interessant. Jeg ville ønske at se mig selv som forfatter, men lysten til at skrive er der ikke rigtigt, tror jeg mere er en læser. Jeg elsker at forsvinde ind i andres verdener, men har stor respekt for jer der gør. Vil bestemt følge mere med i din forfatterblog.

  SvarSlet
 2. Hej Sarah
  Jeg skriver helst historisk. Jeg har været rundt i forskellige genrer, men det er i den historiske kulisse jeg befinder mig bedst.
  Der er da så bestemt heller ikke noget galt at være læser. Det er jeg også selv. Og hvis man ikke helt kan finde lysten, så skal man slet ikke give sig i kast med at skrive romaner. Da slet ikke hvis man ønsker at få dem udgivet, for det er tidskrævende, dårligt betalt og det giver mange slag i ansigtet.
  Man skal kun gøre det, hvis man ikke kan lade være. :-)

  SvarSlet
 3. Nårhja ... og fordi det er skønt, når personerne bliver levende under fingrene på én. :-)

  SvarSlet