tirsdag den 18. juni 2013

Monstre - Mathias Clasen

Hvorfor læser vi tonsvis af bøger om uhyggelige væsner, som slet ikke findes i virkeligheden? Mathias Clasen er ph.d. og Aarhus Universitets ekspert i vampyrer, zombier, afhuggede hoveder, flænset kød og sprøjtende blod.
Han ved bedre end nogen, hvad der skal til, for at en historie bliver rigtig klam og gruopvækkende. Eller med andre ord: rigtig pirrende og tiltrækkende. Og han ved, hvorfor vi er magnetisk tiltrukket af monstre. Svaret kan nemlig findes i vores DNA og evolutionshistorie.

Mathias Clasen holdt et foredrag i Næstved om dette emne, som jeg desværre ikke nåede med til, for jeg syntes han har nogle uhyre spændende ting at sige om menneskets hang til gys og gru.
Han var primus motor på en novellesamling "Velkommen til dybet", som jeg har omtalt her på siden.

Han forklarer på et lettilgængeligt sprog hvordan vi mennesker er indrettet angående frygt og vores behov for at blive stimuleret.

"De fleste overnaturlige monstre er formidable modstandere, men de kan besejres: de kan håndteres, måske endda lettere end mange af de modstandere og forhindringer, vi møder i hverdagen. Her er en quiz, som kan illustrere pointen: Hvad vil du helst kæmpe mod - en målrettet funktionær fra SKAT eller en rallende zombie fra graven? du kan frit vælge våben fra et arsenal af lovtekster og automatrifler (og det er ulovligt at skyde embedsmænd)."

Clasen har et nemt forståeligt sprog (kender andre ph.d'ere, der overhovedet ikke er i stand til at formidle deres budskab i et lixtal under 55) og har en underliggende lune, som gør bogen meget underholdende ud over dens meget interessante indhold.

Læs den endelig!


5 kommentarer:

 1. Virkelig spændende og tankevækkende tilgangsvinkel til de fiktive monstre. Jeg må afgjort undersøge Clasens forskning nærmere.

  SvarSlet
 2. Hej Rikke.

  Det kan du sagtens gøre. Jeg ved han havde et indslag på DR2, som sikkert stadig kan streames. Og det lille udsnit jeg afskrev her, er meget repræsentativt for bogen. Morsom og oplysende på samme tid. :-)

  SvarSlet
 3. haha, jeg ville klart vælge monstret ;)
  Men det er ret interessant, at han mener det ligger i DNA'en - hvad så med dem, der absolut ikke kan lide gys?
  - Men spændende lyder det i hvert fald!

  SvarSlet
 4. Også jeg. :-) Men gys kan jo gradbøjes. Det varierer jo fra menneske til menneske, hvor meget gys hin er til. Men de fleste får jo stimuleret det område af hjernen på en eller anden måde. Måske bare ved en lettere krimi i TV? Eller afgørelsen i X-factor-programmer og deslignende. ;-)

  SvarSlet
 5. Hej, jeg hedder "Tina Petersen" Jeg er fra Odense, Danmark. Jeg var gift i 9 år med Oliver, og vi havde begge to (2) sønner sammen. Oliver var min elsker i gymnasiet, min drømmemand og jeg elskede ham mere end ord kan udtrykke. Pludselig begyndte min mand at sove ude og give forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke kan komme hjem. De børn, der plejede at altid have været omkring deres far, ser nu byg. Han begyndte at have affærer med andre kvinder uden for ikke at overveje, hvordan børnene eller jeg vil have det.

  Hele min verden blev knust, og det ser ud til, at jeg mistede den eneste person, jeg nogensinde virkelig har elsket. Det blev værre på et tidspunkt, at han anmodede om skilsmisse ... Jeg prøvede mit bedste for at få ham til at skifte mening og blive hos mig og børnene, men al indsats var nytteløs. Jeg bønfaldt og prøvede alt, men stadig, intet virkede.

  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig for denne vidunderlige, store stavebeslag, der til sidst hjalp mig med ... Jeg har aldrig været fan af ting som dette, men besluttede bare at prøve modvilligt, fordi jeg var desperat og havde intet valg ... Han bad specielle bønner og brugte rødder og urter ... Inden for 2 dage ringede Oliver til mig og var ked af alt det følelsesmæssige traume, han havde forårsaget mig, han flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt som en stor familie igen. hvad et vidunderligt mirakel doktor Zuzu gjorde for mig og min familie. Han hjalp mig også med at løse mit gigtproblem, som jeg har beskæftiget mig med i årevis

  Jeg har introduceret ham for en masse par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg er overbevist om, at nogen derude har brug for hans hjælp. For hastende hjælp af enhver art, kontakt doktor Zuzu nu via hans e-mail: doctorzuzutemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +2347013499818 og kontakt også læge Zuzu på Viber via +2347013499818

  SvarSlet