torsdag den 7. maj 2015

De unge pirater - Jens Jørgen Hansen


Hvis den sekstenårige Will troede, livet i Londons slum var hårdt, så er det kun, fordi han endnu ikke har prøvet at leve ombord på et sørøverskib. Men det kommer han til. Før han ved af det, er han blevet kidnappet og tvunget til at stjæle og slås, hvis han vil have noget at spise.

Da Will og et par nye venner flygter fra skibet "Havets Håb", bliver det starten på en usædvanlig tilværelse og en livsfarlig jagt. De gemmer sig på den vestafrikanske ø, hvor Will møder den eventyrlystne Julia og den mystiske Tariq, men dermed er alt ikke endt godt.

De må stadig kæmpe for at overleve og piraterne har hverken tilgivet eller glemt at Will er stukket af fra dem. Og de vil have hævn.


Will er en handlekraftig og kløgtig ung fyr, der bor hos sin onkel og tante i London, da hans forældre måtte afhænde nogle børn for at være i stand til at brødføde familien. En nat bliver han dog slået ned og kidnappet af pirater og vågner op på et sørøverskib hvor han skal tjene som dæksdreng.

Det er et kummerligt liv for sørøver har ikke megen respekt overfor andre og da slet ikke dæksdrenge, og en dag hvor de har bordet et skib, lykkedes det Will og nogle andre at stikke af fra dem. Først efter mange dramatiske hændelser finder de land, hvor de forsøger at skabe sig en tilværelse på lovlig vis.

Men lykken varer kun kort, for besætningen på "Havets håb" ønsker hævn og har ingen intentioner om at lade dem slippe så let.

Jeg bliver mere og mere imponeret over Jens Jørgen Hansen. Jeg har jo tidligere læst flere af hans bøger i Legionær-serien, hvor han brillerede med en god og gedigen historisk bund. Alle researchmæssige facts blev i Legionær-serien serveret i passende afmålte doser, så man lærte en masse uden at man følte at det blev stoppet ned i svælget på én.
Men én ting er jo at være ekspert på en bestemt æra, som fx romertiden, en anden er jo at fortsætte i et andet univers.

Og det er så her, jeg bliver imponeret. Jens Jørgen Hansens udgivelse om "De unge Pirater" foregår jo i sagens natur hos piraterne, på havet og selvklart på skibe og både. Og er der noget der har indforståede fraser, så er det altså det maritime område. Alt hedder jo et eller andet specielt, og forfatteren formår at fortælle en meget dramatisk og medrivende historie (inclusiv meget specifikke termer) på en letfordøjelig og letlæst måde.

Der sker virkelig noget i den her bog. Fra ende til anden er den fyldt med action af både den gode, den spændende og grumme slags, så jeg kan forestille mig at den er rigtig god til de yngre historiske læsere.
Som jeg vist har nævnt i en af anmelderne til Legionær-serien, så mangler der noget dybde for at det kunne gå som en voksen historisk roman, men det er jo heller ikke denne bogs ærinde.
Men når det så er sagt, og netop med den yngre målgruppe in mente, så må jeg lige påpege at forfatteren skal være opmærksom på ikke at lade et gammeldags sprogbrug fylde for meget. Det gør det altså heller ikke, men sætninger som følgende bør nok undgås, netop når det er til unge:
Selv i halvmørket kunne han se, at kluden herved farvedes rød af blod.

Og hvis jeg lige skal komme med et opstød mere, så må det være at hvis man har læst både Legionær-serien og "De unge pirater" så minder Will og Marcus meget om hinanden. Det skal forfatteren nok være opmærksom på til kommende bøger.

Alt i alt synes jeg at Jens Jørgen Hansen har begået endnu en gedigen historisk ungdomsbog, som kan læses af unge drenge, der er vild med pirater og fart over feltet.

Nårhja, og så lykkedes det mig lige at få afkrydset endnu et felt på min bogbingoplade, nemlig en udgivelse fra i år. :-)

Tak til forfatter Jens Jørgen Hansen og Forlaget Mellemgård for anmeldereksemplar.

Forlag: Mellemgaard
ISBN: 978-87-9327-0510
Sider: 361
Anmeldereksemplar

Ingen kommentarer:

Send en kommentar