torsdag den 14. juni 2012

Legionæren III - Jens Jørgen Hansen

Jeg har ikke fået læst bøger i nogen tid, eller ... det vil sige at jeg ikke har fået læst SKØNlitterære bøger i nogen tid.¨

Jeg har været dybt begravet i nogle fagbøger der omhandler spændende ting fra den epoke som min kommende bog handler om. Mere om det andre steder. :-)

Nu er jeg dog endelig kommet i gang med de skønlitterære bøger igen, hvilket er rigtig dejligt.

Det drejede sig om Legionæren III - Turen østover af Jens Jørgen Hansen. Jeg har tidligere læst Legionæren I og II, så stilmæssigt var der ikke de store overraskelser, men nok om det.

Jeg har skrevet en anmeldelse af den som er blevet publiceret på Fyldepennen.dk, mit yndlingssted på nettet. EDIT: Der findes den så ikke længere, men jeg har copypastet den herunder:

"Legionæren III - Turen Østpå" er - som titlen angiver - tredje bind i serien om den romerske legionær Marcus.I de to første bind har vi fulgt den unge Marcus fra han forlod rekrutskolen, blev udstationeret i en forlægning ved germanernes grænse og steg i graderne efterhånden som han udmærkede sig i slag og træfninger.Hans nærmeste foresatte, og efterhånden gode ven, Centurionen er blevet involveret i et større politisk spil, hvor han ikke selv har nogen indflydelse, hvilket betyder at han og hans folk - deriblandt Marcus - bliver flyttet rundt som skakbrikker.

Legatus Legionis er under pres fra de romerske senatorer. Forhistorien er at en mand ved navn Augustus i de tidligere bind stjal en stor sum penge fra legionen og flygtede østover. Denne fadæse bebrejder man Legatus Legionis og hans folk. Nu hvor rygterne om at Augustus er ved at samle sig en hær, endelig når Rom, får Legatus Legionis til opgave om at skaffe både Augustus men især også de stjålne penge tilbage.Alle ved dog at den opgave er en ren selvmordsmission, og da Legatus Legionis i forvejen ikke bryder sig om Centurionen er det oplagt at sende ham og hans folk mod øst.

Derfra følger man den dramatiske og begivenhedsrige rejse østover mod hunnernes land, hvor spredte høvdinger har hvert deres kongerige at forsvare, og hvor det barske klima også er en væsentlig faktor for en sikker ud- og hjemrejse.

Jeg har ladet mig fortælle at Jens Jørgen Hansen har flere bøger undervejs i serien om den unge Marcus der bliver viklet ind i det politiske liv, og der lægges bestemt også op til en fortsættelse af denne bog.
Forlaget præsenterer bøgerne som "actionromaner", og man må da også sige at der sker noget fra start til slut. Der går ikke mange sider før vi støder på barske henrettelser og hele turen østover er også spækket med dramatiske begivenheder, så man keder sig bestemt ikke i legionæren Marcus' selskab.

Netop betegnelsen "actionroman" får også én til at tænke at målgruppen må være de yngre drenge, som kunne blive bidt af Marcus og hans oplevelser i den romerske hær. Og her fungerer romanen godt. Der er ikke for mange beskrivelser, selv om forfatteren skal passe på med ikke at blive for teknisk og overforklarende omkring romerske geniale anordninger, og alt foregår i et rask og fornuftigt tempo ud over de russiske stepper og moser.
For at Legionæren III skulle kunne klare sig rigtig godt som historisk roman, mangler der dog dybde og nogle følelser personerne imellem. Der kommer et snert af det i ny og næ, men ikke helt nok til at tilfredsstille denne læser. Man kan omvendt sige, at hvis der kom for meget af det, ville det formentlig også skræmme de yngre mandlige læsere væk.
Alt i alt er Legionær-serien et vindende bekendtskab. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar